top of page
PROJELER

Üretim Yönetim Sistemi Kurulumu: Bu projede amaç, işletmenin tüm işlem ve bu işlemlere ilişkin faaliyetlerinin, bir Yönetim Bilgi Sistemi altında, güncel bilgi teknolojilerine dayalı bir yapıda geliştirilmesi, üretim sürecinin otomasyonunun sağlanmasıdır. Bu şekilde firmanın üretim, depolama, tedarikçiler ve müşterilerle iş süreçlerinin iyileştirilmesi ile şirketin giderlerinin düşürülmesi, müşteri takibi yapılarak müşteri memnuniyetinin sağlanması, verimliliğin arttırılması, proseslerin kolaylaştırılması ve hızlandırılması, ürün görünebilirliği ve bulunabilirliğinin sağlanması, stok bulundurma maliyetlerinin düşürülmesi ile gelirin arttırılması çalışmalarıdır. 

Üretim yönetiminde otomasyonun sağlanması için yapılan bu projede, iş odağına uygun olarak uygun teknolojinin seçilmesi ve süreçlerde kullanılan araç ve teknolojilerle optimize edilerek modellenmesi gözetilmiştir. 

Sistemin kurulumuna bir teknoloji kararı olarak değil, bir işletme ve yönetim biçimi kararı olarak bakılmıştır. Sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmek, katma değerli hizmetler sunarak daha fazla müşteri memnuniyeti sağlamak, operasyonları hızlandırmak v.b. talepler bu kararda etkili olmuştur.

Kurumsal Yönetim DNA'sının Çıkarılması: Bu çalışmada, halka açık bir şirketin Kurumsal Yönetim DNA'sının çıkarılması amaçlanmıştır. Bunun için şirketin “Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum Raporu” incelenmiştir. Pay sahipleri, bilgi edinme hakları, oy ve azınlık hakları, kar payı dağıtımı, kamuyu aydınlatma ve şeffaflık, şirket bilgilendirme politikası, menfaat sahipleri, insan kaynakları politikası, sosyal sorumluluk, yönetim kurullarının oluşumu, yönetim kurulunun faaliyetlerine yardımcı olacak komiteler ve yapılanmaları v.b. konular hakkında, SPK’nın yayınladığı “Kurumsal Yönetim İlkeleri” kitapçığında düzenlenmiş maddelerden yola çıkılarak şirketin kurumsal yönetim yapısı çıkarılmıştır.  

Öz sermaye ağırlığının yapısı, ana sahip hissedarlar ile profesyoneller arasındaki kontrol mekanizması, yönetim ve denetim birimleri arasındaki ilişki, kuvvetler ayrılığı ilkesine uyum, kurum kültürünün sisteme yansıması gibi hususlar derinlemesine incelenmiştir.

Çalışanların Liderlik Algılarının Saptanması: Yönetim ve liderlik kavramları günümüzde çalışanların performans, motivasyon, sorumluluk, güven, etkileşim ve bağlılık düzeylerinin belirlenmesi ve aşama kaydetmesi konularında önemli rol oynamaktadır. Bu bağlamda lider yönetici olgusu, çalışanların mutlak verimliliğini önemli ölçüde belirlemektedir. Bu düşüncelerle işletmede çalışanların liderlik algısını merak ederek yaptığım araştırmada, çalışanların liderlik türlerine olan bakışlarının tespiti hedeflenmiştir.

Araştırma verileri firma çalışanlarına uygulanan anketler ile elde edilmiştir. Anket Rensis Likert'in "4 Sistem Modeli"ne göre incelenmiştir. Anketlerin geri dönüş oranı %92 olarak gerçekleşmiştir. Araştırma bulguları, çalışanların farklı liderlik türlerine ilişkin algılamalarını istatistiksel olarak açığa çıkarmıştır. Anket dağılımına bakıldığında, otokratik bir liderlik anlayışının hakim olduğu saptanmıştır.

Anket sonucu bu olmasına karşın işletmede çalışanların içeriden verdikleri bilgilere göre, otokratik yaklaşımı benimsemedikleri, kendi görüş ve düşüncelerinin de paylaşılacağı daha katılımcı bir yönetim tarzına eğilim gösterdikleri saptanmıştır. Elde edilen anket sonuçları ve çalışanlardan alınan geri bildirimler yönetim ile paylaşılarak daha katılımcı bir yapının sağlanması için gereken adımların atılması konusunda fikir birliğine varılmıştır.

© 2015 by ERSİN ÇETİNKAYA

bottom of page