top of page
UYGULAMALAR

Fizibilite Raporu: Üst yönetimin talebi ile şirketin yapacağı yatırımlar ve üretim alanı için pazar durumu, üretim yeri seçimi, istihdam durumu, üretim teknolojisi, üretim kapasitesi, üretim akışı, makine ve techizat cinsi, sabit yatırım tutarı, yıllık gelir ve giderler, işletme sermayesi, yatırımın tutarı, yatırım ekonomik ömrü, yatırım karlılığı ve geri dönüş süresi gibi başlıklar altında detaylı incelemeler yapılmış ve rapor halinde yönetime sunulmuştur.

Sektör Analizi: İşletmenin faaliyet gösterdiği alanda sektör ve dış çevre analizleri yapılarak, yönetim, organizasyon ve operasyonel faaliyetlere taslak oluşturabilecek bir rapor hazırlanmıştır. Analiz yönetim ve bağlı organizasyon alanlarını kapsamaktadır. Proaktif bir yaklaşım benimsenerek istenen hedeflere ulaşılabilmesi için, yapılması gereken çalışmaların saptanması amaçlanmıştır. Türkiye'de inşaat ve imalat sektöründe yapılan analiz ışığında, bulgular ve yorumlar rapor içeriğinde detaylandırılmıştır.

5S Çalışması: Görsel fabrika ve çalışma alanı olarak büyük sıkıntıları olan işletme için, üst yönetimle yaptığım toplantılarda 5S uygulamasının getirilmesi önerim kabul edildi. Bunun için öncelikle beyaz ve mavi yaka personele tarafımdan eğitimler verilmiştir. 5S'in anlamı, amacı ve hedefi konusunda çalışanların bilinçlenmesi sağlanmıştır. Sonrasında 5S koordinasyon ve destek ekipleri oluşturuldu, master plan yapılarak seviye ve sorumluları atandı. İlerleyen süreçte fabrika alanındaki tüm eşyalar, yarımamuller ayıklanarak tanımlandı ve kullanılabilir, hurda ve çöp olarak ifade edilerek işleme tabi tutuldu. Bu çalışma sonunda düzensizlikten kaynaklanan aramalar ve zaman kayıpları, kirliliğin sebep olduğu ekipman arızaları, kalite kayıpları, çalışma ortamındaki iş güvenliği risklerinden dolayı ortaya çıkan kazalar, işgücü kayıpları minimize edilmiştir. Bunun yanında çalışanların işletme  kültürüne katılımı ve işi sahiplenme duygusu sağlanmış, motivasyonuna büyük katkılarda bulunmuştur.

OEE (Toplam Ekipman Etkinliği): Üretimdeki bölümler ve istasyonlar verimlilik, etkinlik ve kalite bazında ayrı ayrı ele alınarak analiz edilmekteydi. İyileştirme çalışmalarında temel alabileceğimiz bir ölçüm tekniği olan OEE (Overall Equipment Effectiveness) kullanarak, işletmenin makine veya ekipmandan ne oranda yararlanabildiğini tek parametre ile takip eder hale geldik. Kalite, verimlilik ve kullanılabilirlik oranlarına tek tek baktığımızda problemin büyüklüğünü çok farkedemezken, bunları OEE formülünde incelediğimizde nasıl bir sorun ile karşı karşıya olduğumuzu daha net gördük. Bu yaklaşımla çevrim süreleri, duraklama gerçek nedenleri, harcanan süreleri, setup ve ayar süreleri, hurda kayıtları için veri tabanı oluşturularak israf edilen kayıplar çok net ortaya çıkarılmıştır. Hedeflenen amaçlar; iyileştirme alanlarının ve fırsatlarının farkına varılması, işletme kaynaklarının daha verimli kullanılması, sektörel rekabet gücümüzü arttırma, para harcamadan kapasite artışı sağlanması olarak sıralanabilir.

Kabin ve Süspansiyon Üretimi: Asansör sektöründe faaliyetlerine elektronik kumanda panoları imalatı ve taahhüt işleri yaparak devam eden firmanın, mühendislik ve proje altyapısı geliştirilerek kabin ve süspansiyon parçalarının da kendi bünyesinde tasarlanması ve üretilmesi tarafımdan sağlanmıştır. Bu amaçla TSE/EN standartlarına uygun kabin boyutlarına göre sac açınım, kesim, büküm ve bağlantı ölçüleri oluşturulmuştur. Hazırlamış olduğum hesap programı yardımıyla, rölevesi çıkarılmış asansör kuyusuna uygun yerleşime göre kabin boyutları, sac panel adetleri, kesim-büküm ölçüleri, süspansiyon profil kesim ve bağlantı ölçüleri ve bunlara uygun iş emirleri otomatik olarak hazırlanıp çıktı alınabilir hale gelmiştir. Böylece firma kendi kabin ve süspansiyon üretim hattını açarak faaliyet alanını genişletmiş, ciro ve karlılık olarak büyük katmadeğer sağlamıştır.

Kayma Fren Tertibatının Tasarımı ve Üretimi: Asansör sektöründe emniyet tertibatı olarak kulanılan ve ithal ürünlerden olan kayma fren sistemlerinin yerlileştirilmesi, kendi imkanlarımızla tasarlanması ve üretilmesi fikri tarafımdan 2001 senesinde hayata geçirilmiştir. Bu amaçla malzeme bilgisi ve çalışma teorisi üzerine çok yönlü araştırmalar yapılmıştır. Bunun sonucunda mekanizma tekniği ve kullanılacak malzemelere karar verilerek tasarım çalışmalarına başlanmıştır. Tasarım tamamlanmış, buna bağlı olarak ilk prototip ürünün üretimi sağlanmıştır. Prototipin test edilebilmesi için test standı tasarlanmış ve kurulumu yapılmıştır. Fren tertibatı, asansörün kendi ağırlığı ve max. yük kapasitesi toplamı ile test edilmiş, sistemin istenen toleranslarda frenleme yaptığı gözlenmiştir. 

Teleskopik Piston Hidrolik Hesap Programı: Tesis edilen hidrolik asansörlerin mukavemet ve boyutsal hesaplamaları, ekipmanlarını kullandığımız yurtdışı firmaların ücret karşılığı verdiği lisanslı paket programlar üzerinden yapılmaktaydı. Bunun sonucunda uygulanacak projelerin onların ürünlerini alacak şekilde hesap edilmesini gerektiren bir yapı oluşuyordu. Bu yüzden tasarım ve ekipman tedariğinde dışa bağımlılık söz konusuydu. Bunun önüne geçmek için, teleskopik açılımlı hidrolik sistemlerin mukavemet ve boyutsal hesaplamalarında paket programlara gerek kalmadan birebir aynı sonuçları veren özgün hesap programını hazırladım. Böylece yurt içi üreticilerden malzeme ve ekipman tedariği sağlama olanağına kavuşurken, sistemleri istediğimiz şekilde boyutlandırabilir yetkinliğe geldik. Bu çalışma firmaya ekonomik ve  ticari anlamda büyük faydalar sağladı.

© 2015 by ERSİN ÇETİNKAYA

bottom of page